Initiatief ”Kies je Sport” bij ZDRV

Kies je Sport is een sportstimuleringsproject dat wordt aangeboden door de gemeente De Ronde Venen en wordt uitgevoerd door team Sportservice De Ronde Venen. Afgelopen jaren is dit project uitgegroeid tot een groot succes. Er worden meer dan 40 sport kennismakings- cursussen bij verschillende sportaanbieders aangeboden. Zo maken kinderen (groep 3 tot 8) dus niet alleen kennis met de sport, maar ook met de sportaanbieder zelf. Als dit bevalt, kunnen ze lid worden. Prima initiatief.

Lees meer...

Contact ZR

Met dit formulier neem je contact op met het Afdelingshoofd Zwemmen Redden, Esther Pater en Casper Aarsman.
 
Voor dringende vragen kan je telefonisch contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Als u zichzelf of uw kind wilt aanmelden voor zwemlessen, vermeld dan in uw bericht de volgende gegevens over de kandidaat:
 • Geboortedatum
 • Reeds behaalde zwemdiploma's / zwemervaring

Diploma-eisen Zwemmend Redden

De volgende diploma's kunnen behaald worden op de afdeling Zwemmen Redden:

Junior Redder - 6 tot 10 jaar

Van een beginnende redder mag niet worden verwacht dat een redding zwemmend wordt uitgevoerd. Belangrijk is dat zelfredzaamheid mogelijk is, waarna kennismaking en gebruik met contactmakende hulp- en reddingsmiddelen volgt.

Zwemmend Redder - 10 tot 14 jaar

Van een Zwemmend Redder wordt verwacht dat een redding zwemmend kan worden uitgevoerd. Dit gevorderde redder niveau is onderverdeeld in twee functionele aandachtsgebieden, namelijk basis natte reddingstechnieken en complexe natte redding.

Life Saver - vanaf 14 jaar

In dit opleidingsprogramma wordt een kandidaat voorbereid om te assisteren bij toezicht en bewakingen. Hierin wordt theorie toegevoegd naast de praktische onderdelen.

Kledingeisen Zwemmend Redden

Kledingeisen voor de recreatieve diploma lijn tot en met junior redder 4

 • T-shirt, blouse of hemd met mouwen
 • Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan) Regen/windjack (bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon)
 • Schoenen die het vrij buigen van de voet niet of minder goed mogelijk maken.
 • Het is toegestaan dat kandidaten i.p.v. broek/blouse een jurk met mouwen of rok/blouse met mouwen dragen. De jurk/ rok moet tot over de knie reiken.
 • De kledingstukken behoren zodanig bevestigd te zijn, dat deze tijdens het verblijf in het water niet verloren kunnen worden. De kleding dient schoon en in goede staat te zijn.
 • Het gebruik van normale brillen plus of min dioptrie zijn toegestaan. Brillen om de ogen te beschermen tegen direct contact met het zwemwater, zoals duikbrillen zijn op geen enkel examenonderdeel toegestaan (met uitzondering van de onderdelen waar wordt gesproken over geblindeerde bril (tempered glass)). Duikbrillen (tempered glass), waarbij klaren mogelijk is, zijn alleen toegestaan op basis van medische indicatie en een toegekend schriftelijk dispensatie (zie artikel 1.4) en zijn geheel voor eigen risico

Kledingeisen voor de recreatieve diploma lijn zwemmend redder 1-4 en Life Saver 1-3

 • T-shirt, blouse of hemd met mouwen
 • Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
 • Het is toegestaan dat kandidaten i.p.v. broek/blouse een jurk met mouwen of rok/blouse met mouwen dragen. De jurk/ rok moet tot over de knie reiken.
 • De kledingstukken behoren zodanig bevestigd te zijn, dat deze tijdens het verblijf in het water niet verloren kunnen worden. De kleding dient schoon en in goede staat te zijn.
 • Het gebruik van normale brillen plus of min dioptrie zijn toegestaan. Brillen om de ogen te beschermen tegen direct contact met het zwemwater, zoals duikbrillen zijn op geen enkel examenonderdeel toegestaan (met uitzondering van de onderdelen waar wordt gesproken over geblindeerde bril (tempered glass)). Duikbrillen (tempered glass), waarbij klaren mogelijk is, zijn alleen toegestaan op basis van medische indicatie en een toegekend schriftelijk dispensatie (zie artikel 1.4) en zijn geheel voor eigen risico.

Zwem en lestijden ZR

De lessen van Zwemmend Redden vinden plaats op de woensdagavond tussen 19:00 en 21:15 uur.De avond is verdeeld in 3 blokken. In deze blokken worden verschillende lessen gegeven.

 • Blok 1 van 19:00 - 19:45 uur voor Junior- en Zwemmend Redder
 • Blok 2 van 19:45 - 20:30 uur voor Zwemmend Redder, Life Saver en Conditiezwemmen
 • Blok 3 van 20:30 - 21:15 uur voor Conditiezwemmen

De onderdelen zwemmend redden vinden plaats op de woensdagavond in het nieuwe zwembad in Mijdrecht. Ze zijn gericht op kinderen vanaf 5 jaar, met diploma A en/of B. Er is ook een groep voor de wat minder jongeren, vanaf ± 18 jaar.

Om een goede redder te kunnen worden, zijn de eerste vereisten dat iemand goed kan zwemmen en weet wat de gevaren van het water zijn. Hierop is het lesprogramma dan ook afgestemd.

Onze leerlingen worden eerst getraind in goed zwemmen, door middel van slagverbetering en afstandszwemmen, zowel in zwemkleding als met kleren aan. Daarnaast worden zij gewezen op de gevaren van de binnenwateren en van de zee, zoals stromend water, draaikolken, kribben en dergelijke.

Vervolgens begint het echte reddingswerk. Voorop staat de veiligheid van de redder. Onze leerlingen wordt bijgebracht hoe ze een drenkeling vanaf de kant kunnen redden met bijvoorbeeld reddingsklossen, reddingshaken en andere reddingsmiddelen en hoe ze een drenkeling op de kant kunnen brengen. Bij de reddingen te water wordt aangeleerd hoe de redder het veiligst te water kan gaan, hoe hij/zij zich kan bevrijden uit alle mogelijke grepen en hoe hij/zij de drenkeling kan vervoeren. Ook het terugvinden en opduiken van een gezonken drenkeling wordt behandeld. Een aantal onderwerpen wordt apart behandeld, zoals:

 • reddingen in stilstaand en stromend water
 • ijsongevallen
 • auto te water
 • eigen veiligheid in de zee

Praktijk

In de praktijk ziet een les er als volgt uit. We nemen als voorbeeld een meisje van 7 jaar, die de zwemdiploma's A en B heeft en bij onze vereniging komt. Zij komt in een groepje van ± 6 leerlingen van zoveel mogelijk dezelfde leeftijd en begint onder leiding van een eigen instructeur of instructrice aan de opleiding en training voor een brevet. Iedere week wordt er les gegeven, de opleiding voor een diploma duurt circa 10 maanden; begint in september en het examen is in juni.

Daarna is het weer wachten op september, wanneer het nieuwe seizoen begint en het kind uit ons voorbeeld aan het volgende diploma kan beginnen.