Een onderhoudsbeurt voor onze vloot

We hebben een druk bewakingsseizoen achter de rug en ook in november staan er nog een paar bewakingen op het programma. Het was daarom hoog tijd voor een onderhoudsbeurt! Er moesten lampjes worden vervangen, de vloer van de container waarin onze snelle boot zich huist was aan vervanging toe, het houtwerk kon wel een schuur- en lakbeurt gebruiken en ga zo maar verder... Gelukkig waren er een aantal lifeguards bereid om op een weekenddag de handen uit de mouwen te steken om deze klusjes te klaren. 

Lees meer...

Reddingsbrigade Vinkeveense plassen oefent in Wilnis

Jaarlijks wordt er door de reddingsbrigades geoefend om zich als regionale reddingsgroep van de Nationale Reddingsvloot (NRV) gezamenlijk voor te bereiden op een inzet bij overstromingen en grootschalige waterhulpverlening, zoals vorig jaar in Limburg.  

Dit jaar werd deze grote oefendag georganiseerd door Reddingsbrigade Vinkeveense plassen. Het doel van deze oefening was multidisciplinair samenwerken en navigatie in ondergelopen gebied. 

 

Lees meer...

Regio oefening

Op zaterdag 15 oktober organiseert Reddingsbrigade Vinkeveense Plassen voor de reddingsbrigades in de regio Utrecht de jaarlijkse calamiteitenoefening.

Waarom deze oefening?
Jaarlijks wordt er geoefend om zich als regionale reddingsgroep van de Nationale Reddingsvloot (NRV) gezamenlijk voor te bereiden op een inzet bij overstromingen en grootschalige waterhulpverlening, zoals vorig jaar in Limburg.

Wat gaan we oefenen?
De oefening staat dit jaar in het teken van multidisciplinair samenwerken en navigatie in ondergelopen gebied. Tijdens de oefening werkt de Reddingsbrigade met vier NRV eenheden samen met meerdere eenheden van de collega hulpdiensten. Aan de opgeroepen hulpverleners de taak om het calamiteiten gebied te verkennen, evacuatie en registratie van slachtoffers, gewonden te verzorgen en materialen te bergen.

Waar gaan we oefenen?
Gedurende deze oefendag kunt u de reddingseenheden tegenkomen op verschillende locaties binnen onze gemeente o.a. in Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen. Zo zullen zij na de lunch hun opwachting maken bij de Ringvaart Veenzijde. U bent van harte welkom om te komen kijken naar de verrichtingen van de hulpverleners. Houdt daarbij wel gepaste afstand zodat zij hun werk kunnen doen. Als organisatie zijn wij ons bewust van de gebeurtenissen op deze oefenlocatie in 2003. Destijds hebben wij als lokale reddingsbrigade ook bijgedragen aan de hulpverlening ten gevolge van de dijkdoorbraak. Mocht u als bewoner tijdens of na afloop van de oefening behoefte hebben om hierover te praten, onze oefenstaf staat u graag te woord.

De organisatie
De Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR) Utrecht is het samenwerkingsverband van de acht reddingsbrigades in de provincie Utrecht en Reddingsbrigade Nederland. De RVR Utrecht treedt hierbij op als één regionale gesprekspartner o.a. voor de veiligheidsregio en andere netwerkpartners. Vier van onze reddingseenheden maken onderdeel uit van de Nationale Reddingsvloot om als ‘first respons’ ingezet te worden bij grote watercalamiteiten en overstromingen in Nederland. Reddingsbrigade Vinkeveense Plassen is dit jaar gastheer van de jaarlijkse regionale oefening.

Sponsering
We willen Firma Ruizendaal Waverveen bedanken voor de sponsering van heerlijke frisse appels en Albert Heijn Vinkeveen voor een mooie korting op de boodschappen.

Meer informatie?
Voor meer informatie is de organisatie van deze oefening bereikbaar via het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oefening Houten 2021

Geslaagd voor zijn vaarbewijs!

ER zijn weer geslaagden, naja, eentje dan. Korte voorgeschiedenis: Als reddingsbrigades samenwerken is er vaak meer mogelijk dan een reddingsbrigade in haar eentje kan waarmaken. Zo hebben een aantal reddingsbrigades in Utrecht samengewerkt om een cursus klein vaarbewijs I te organiseren, speciaal voor haar leden, tegen een gereduceerd tarief. Deze cursus heeft twee dagen in beslag genomen bij de locatie van Reddingsbrigade IJselstein. Vanuit onze vereniging heeft Tim Vreeburg, lid van varend redden en zweminstructeur Zwem-ABC bij diploma zwemmen, zich hiervoor aangemeld.

Lees meer...

Reddingbrigade Vinkeveense Plassen bij Triathlon Woerden

Op Tweede Pinksterdag heeft Reddingsbrigade Vinkeveense Plassen toezicht gehouden bij Triathlon Woerden. Dit jaarlijkse sportevenement is al jaren favoriet bij veel triatleten. Het zwemonderdeel vindt plaats in de Singel rondom het stadscentrum. De reddingsbrigade zorgt voor de veiligheid bij het zwemonderdeel. Zij letten goed op de zwemmers en bieden hulp als dat nodig is, maar zorgen er ook voor dat scheepvaart de zwemroute niet opvaart.

De Vinkeveense reddingsbrigade heeft sinds vorig jaar twee rescueboards in bezit. Dit zijn een soort surfplanken waar een reddingszwemmer op ligt. Bij Triathlon Woerden zijn de rescueboards ingezet. Het board heeft geen motor en kan daardoor veilig dichtbij de zwemmers komen zonder dat de zwemmers daar last van hebben. Als een zwemmer in de problemen raakt, dan kan hij gemakkelijk het board vastgrijpen en erop klimmen.

Bewakingen

Wat doet Reddingsbrigade de Ronde Venen?

Reddingsbrigade de Ronde Venen is een reddingsbrigade die bewakingen uitvoert op de Vinkeveense Plassen. Daarnaast voeren wij ook specifieke bewakingen uit, denk hierbij aan evenementen of festivals in de hele regio. Zowel overdag als ’s nachts zijn wij inzetbaar, en dankzij het gebruik van trailers kunnen wij overal komen. Ook het bewaken op meerdere achtereenvolgende dagen is mogelijk. Aan boord van onze boten hebben wij mensen met een EHBO-diploma en het bijbehorende materiaal, dus indien nodig kunnen wij meteen hulp bieden.

Om dit reddingswerk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, beschikken wij over twee boten. De eerste is een reddingsvlet, volledig uitgerust met onder andere een 9,9 PK sterke buitenboordmotor. Daarnaast hebben wij ook een snelle reddingsboot met een motor van 30 PK. Beide boten beschikken onder meer over een eigen (kantel)trailer, nachtverlichting en een EHBO-koffer.

Informatie

Meer informatie is te verkrijgen via emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Varend Redden algemene informatie

Opleiding

Er wordt les gegeven in een kleine gezellige groep door een ervaren instructeur. De opleiding bestaat voor een deel uit theorielessen. Hier worden onder meer de vaarregels behandeld. Bijvoorbeeld wanneer je wel of niet voorrang hebt, welke geluidsseinen er worden gebruikt, wat de verlichting op de boten en bij de bruggen betekent en wat de betonning en bebakening in de vaarwegen is. Bij de Reddingsbrigade is communicatie één van de belangrijkste punten. Je leert daarom  wat de regels zijn bij het gebruik van de portofoon en mobilofoon. En wat “over” geven betekent tijdens zo’n gesprek. Onze reddingsvlet wordt ook niet gewoon boot genoemd, maar de “Vinkeveen 1-18”. Verder worden de commando’s en knopen behandeld die je achtereenvolgens voor bink, opstapper en schipper in de praktijk nodig hebt.
Daarnaast zal de opleiding bestaan uit praktijklessen op de Vinkeveense Plassen, waarbij je onder andere leert roeien in een vlet. Je leert commando’s opvolgen of zelf te geven. Hoe vaar je een drenkeling aan en wat doen we met de drenkeling.

De opleidingslijn Waterhulpverlening

Waterhulpverlening is de beroepsopleiding van Reddingsbrigade Nederland, die is neergezet volgens de wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) en de internationale normeringen van de ILS.

De opleidingen zijn:

      • Junior Lifeguard (niveau 2) met als specialisaties: open water, beach en pool
      • Lifeguard (niveau 3) met als specialisaties: open water, beach en pool (waarbij men zich aanvullend kan specialiseren in schipper en/of chauffeur)
      • Senior Lifeguard (niveau 4) met als specialisaties: open water en beach (waarbij men zich aanvullend bij Reddingsbrigade Nederland, dus niet bij de reddingsbrigades zelf, kan specialiseren in schipper)
      • Officier van Dienst Reddingsbrigade (niveau 5)

        Deze opleiding wordt uitsluitend door Reddingsbrigade Nederland gegeven (dus niet door de reddingsbrigades zelf, zoals met de overige opleidingen, wel het geval is).

De specialisatie pool heeft betrekking op het zwembad. De specialisatie beach heeft betrekking op het strand / de zee en kan niet binnen onze vereniging worden gedaan. De specialisatie open water heeft betrekking op het buitenwater, behalve de zee.  Voor al deze opleidingen is een geldig EHBO-diploma nodig.

Bewakingen en alarmploeg

Heb je Varend Redden diploma’s, dan kun je ingezet worden voor bewakingen van de Reddingsbrigade tijdens de zomerweekenden op de zandeilanden op de Vinkeveense Plassen of bij evenementen of oefeningen. De evenementen die bewaakt worden, zijn onder andere Rap en Ruig, langebaanwedstrijd Culemborg en de triatlon Woerden. Daarnaast kun je na de opleidingen die je hebt gevolgd ook deelnemen aan de alarmploeg. Deze ploeg staat 24 uur per dag paraat om bij grote rampen opgeroepen te worden voor ondersteuning, zoals bij de watersnood in Limburg in 1994 en 1996 en de dijkverschuiving in Wilnis in 2003.

Informatie

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Facebook

Wil je op de hoogte blijven van al ons brigade nieuws? Klik dan op onderstaande link en like onze facebookpagina!
Facebookpagina Reddingsbrigade De Ronde Venen.