Vertrouwenscontactpersonen

Reddingsbrigade De Ronde Venen streeft samen met de brancheorganisatie Nationale Raad Zwemveiligheid en de Nederlandse Culturele Sportbond naar een zwemklimaat zonder ongewenste intimiteiten en acht het van belang dat ongewenste omgangsvormen, waaronder seksuele intimidatie, worden voorkomen en bestreden. Alle vrijwilligers van Reddingsbrigade De Ronde Venen hebben kennis genomen van de gedragscode zwembadbranche en zijn in het bezit van een VOG, een Verklaring Omtrent het Gedrag, afgegeven door de Dienst Justis van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Uit deze verklaring blijkt dat het gedrag in het verleden van onze kaderleden geen bezwaar vormt voor het werken met minderjarigen. Daarnaast vinden wij als Reddingsbrigade het belangrijk dat zowel ouders, leden als kaderleden in vertrouwen met een deskundige kunnen praten en advies kunnen krijgen indien gewenst.

Vertrouwenscontactpersoon Reddingsbrigade De Ronde Venen

We willen er binnen onze vereniging alles aan doen om ongewenst gedrag te voorkomen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er contactpersonen zijn voor het geval er toch iets niet prettigs gebeurt. Soms is de stap naar een externe vertrouwenscontactpersoon een te grote stap. Daarom hebben wij binnen onze vereniging ook twee eigen vertrouwenscontactpersonen. Dit zijn Vera en Arjan. Beide zijn tijdens een algemene vergadering door de leden gekozen en hebben de VCP-cursus van het NOC*NSF gedaan. Je kunt contact opnemen door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vertrouwenspunt Sport

Het NOC*NSF heeft een telefonisch meldpunt beschikbaar: Het Vertrouwenspunt Sport. Medewerkers van het Vertrouwenspunt Sport bieden een luisterend oor, hebben een adviserende rol en kunnen doorverwijzen, bijvoorbeeld naar de politie of naar de sportbond voor eventuele vervolgstappen of slachtofferhulp. Uiteindelijk liggen de beslissingen om wel of geen vervolgstappen te nemen bij degene die contact heeft gezocht met het Vertrouwenspunt Sport. De medewerkers kunnen hierbij ondersteunen. Naar eigen keuze kan het contact anoniem verlopen. Het Vertrouwenspunt maakt geen gebruik van nummerherkenning en neemt de gesprekken niet op. De gesprekken worden vertrouwelijk behandeld.

Het vertrouwenspunt Sport is bereikbaar via:

*Telefoon: 0900 - 202 55 90 (gebruikelijke belkosten), van maandag t/m vrijdag van 08:00 - 20:00 uur.

*E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*WhatsApp: 06-53646928 (alleen voor WhatsApp berichten, de telefoon wordt niet opgenomen. U krijgt een reactie binnen de openingstijden van het Vertrouwenspunt Sport). 

*Websysteem: www.speakupfeedback.eu/web/vertrouwenspuntsport. Dit is volledig anoniem. Zie voor meer informatie en de inlogcode: https://www.nocnsf.nl/help-het-is-mis-ik-wil-contact.

Vertrouwenscontactpersoon Nederlandse Culturele Sportbond

De afdeling Diploma Zwemmen is aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS). De NCS heeft een eigen vertrouwenscontactpersoon: Miranda Veendorp, aanwezig van maandag t/m donderdag van 09:00 – 13:30 uur. Telefoon: 020-6363061, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij haar afwezigheid, geen gehoor of op ander gewenst moment contact kunt u bellen met het vertrouwenspunt Sport.

Begeleiding

De vertrouwenscontactpersoon kan worden ingeschakeld voor bijvoorbeeld slachtoffers van ongewenst gedrag/seksuele intimidatie, beschuldigden en mensen die zich afvragen of zij de grens van het toelaatbare overschrijden. De begeleiding van de vertrouwenscontactpersoon is uitsluitend voor de aangever en de beschuldigde. Deze begeleiding is gratis en gebeurt vertrouwelijk. Vertrouwenscontactpersonen bieden een luisterend oor en zoeken samen met de beschuldigde, de zwemorganisatie of de aangever naar een oplossing.