Reddingsbrigade Vinkeveense Plassen ingezet bij dijkdoorbraak

"Als gevolg van hevige regenval en een enorme waterafvoer sinds 20 oktober 2021 is in de nacht van 29 op 30 oktober de lekdijk doorgebroken. Dat leverde een enorme chaotische en onoverzichtelijke situatie op in met name de wijken De Meren, De Tuinen en De mossen. Daar wonen in totaal ongeveer 6000 mensen en daarvan zijn er zeker 1000 zwaar getroffen met meerdere ernstige gewonden. Er gaat geëvacueerd worden. De Brandweer, het Rode Kruis en enkele afdelingen van de Reddingsbrigade zullen daarbij behulpzaam zijn en zullen het ondergelopen gebied gaan betreden. "

Zo luidde het persbericht welke op zaterdagochtend 30 oktober om 9:15 uur werd uitgezonden bij omroep Houten. 

Gelukkig ging het hier om een oefening. Bij deze oefening is er ook een eenheid van Reddingsbrigade Vinkeveense Plassen ingezet, samen met reddingsbrigade Houten, IJsselstein, Amersfoort en Utrecht, de brandweer en het Rode Kruis. De verbinding en samenwerking tussen de reddingsbrigade, de brandweer, het Rode Kruis en OVD-G stond hierbij centraal. 

De dag begon vroeg, de boten gingen al om 8 uur ‘s ochtends in Houten te water. Dit betekende dat de lifeguards al om 6:50 uur bij het clubhuis aan de Herenweg waren om de boot klaar te maken voor vertrek. 

De 5 aanwezige boten werden verdeeld in 2 groepen. Na een snelle verkenning werd er bepaald waar de de hoogste prioriteit lag. Er dienden zich vele situaties voor waarbij telkens keuzes gemaakt moest worden met betrekking tot (medische) prioriteit en beslissingen omtrent het vervoer van huisdieren. Dankzij de goede samenwerking zijn de slachtoffers in veiligheid gebracht.

In de middag kregen de lifeguards een agressie training van de politie. Helaas zijn er veel hulpverleners die te maken krijgen met agressie van omstanders. De handvaten die zij tijdens deze training kregen konden direct geoefend worden in een passende casus. 

De lifeguards van Reddingsbrigade Vinkeveense Plassen waren aan het einde van de dag weer terug in het clubhuis. Het was naast een succesvolle en leerzame oefendag ook erg gezellig met de collega's van de andere reddingsbrigades.

Reddingsbrigade Vinkeveense Plassen is onderdeel van de veiligheidsregio en is bijvoorbeeld ook ingezet bij de overstromingen in Limburg afgelopen zomer. 

Bij deze de link naar de livestream: 
https://youtu.be/r4tZNnOLKYE?t=203